Fashion als verzet en saamhorigheid 

Fashion als verzet en saamhorigheid 

Fashion of mode is natuurlijk al een tijdje een manier voor jongeren om zich af te zetten tegen de oudere generaties.
Neem de hippies, de rockers en zelfs de charleston dansers van de jaren ’20 die allen door zich op een bepaalde manier te kleden aangaven het niet eens te zijn met de huidige regels. Tegelijkertijd werd de mode op die manier ook een indicatie van waar je bij hoorde.
Is het een manier om je af te zetten tegen de oudere generaties, het was direct een andere manier om te behoren bij je eigen leeftijdsgenoten.
Mode is dan ook een begrip dat door vele filosofen, ontwerpers en wetenschappers is geprobeerd te definiëren, maar wat eigenlijk niemand tot nu toe goed heeft kunnen klaarspelen.

Wat is mode? 

Het antwoord op de vraag wat mode is, is dan ook niet gemakkelijk te geven.
Fashion is een kwestie van smaak en deze wordt gedeeld door een groot aantal mensen.
Het heeft betrekking op kleding, maar ook op andere zaken zoals het interieur, het eten en het tijdverdrijf van een bepaalde tijd.
Daarnaast is mode constant in verandering en kan het zijn dat wat vandaag als mode wordt gedefinieerd dit volgend jaar al helemaal niet meer is.
Het intrigerende eraan is dan ook dat de smaak van een groot aantal mensen tegelijkertijd verandert en dit is wat filosofen zo bezighoudt.
Want aan de ene kant vinden we het belangrijk dat we onszelf kunnen zijn, terwijl we aan de andere kant dus massaal meegaan met een bepaalde trend.

De kracht van fashion 

Wat wel opvalt is dat mode de mogelijkheid heeft om zichzelf opnieuw uit te vinden.
Op dit moment is het bijvoorbeeld erg in om felle kleuren, opvallende motieven en broekpakken te dragen en dit was in de jaren ’70 niet anders.
Ook wijde en lange rokken komen weer terug en de nadruk ligt steeds minder op het figuur. Dit was aan het begin van de 20e eeuw ook zo.
Hoe groter en hoe vierkanter, hoe beter. Fashion is een interessant begrip en degene die het exact weet te definiëren verdient een pluim.
De kracht van fashion is dat het een manier is om te verzetten en een manier is om saamhorigheid te creëren.
Het is dan ook geen wonder dat mode al eeuwenlang bestaat, in stand wordt gehouden en als iets belangrijks wordt gezien.